Festes i mercats

Colcada de Reis


Arriba el mes de GENER, i just acabat d'entrar l'any nou, el 5 de gener arriba la COLCADA DE REIS, l'acte de Nadal més esperat, sobretot pels més petits de la casa.

En tocar les 18.30 hores, des de sa Riba, mirant cap a Son Morei, comença a veure's l'arribada dels Reis d'Orient, ses Majestats els Reis; Sion, Gaspar i Baltasar, acompanyats dels seus patges arriben amb unes majestuoses carrosses replets de caramels i  regals; els infants que no han fet bonda, reben carbó o una carabassa ben grossa.

Una vegada arriben a Muro, per sa Riba, desfilen per tot el poble fins arribar a l’Església de Sant Joan Baptista, on procedeixen a l'adoració del nin Jesús; acte seguit es desplacen al Balcó de l'Ajuntament on són rebuts pel Batle i fan el parlament oficial i una vegada ha finalitzat aquest, tots els nins i nines, tornen a ca seva per rebre el regal que han demanat als Reis.

A Muro, els Reis, reparteixen els regals tant dels petits com dels grans per les cases.

Sant Antoni Abat.


Beneïdes de Sant Antoni

Dins el mateix mes de gener i just una setmana després de donar per finalitzades les festes de Nadal i Reis, arriba la festivitat de Sant Antoni, amb tot un ventall d'activitats d'oci, bauxa, cultura i entreteniment.

Aquesta activitat sol donar el ‘atsus’ a les festes de Sant Antoni i la trobada sol celebrar-se el diumenge abans de Sant Antoni (17 de gener).

El 16 de gener, Muro viu la revetlla de Sant Antoni, una revetlla on el fred de gener juntament amb els foguerons per escalfar-se són uns dels protagonistes, no obstant això, Sant Antoni es considera una de les festivitats més importants del nostre municipi i la revetlla, es caracteritza pel gran nombre de foguerons i d'actuacions que hi ha durant tot el vespre fins ben entrada la matinada.

La revetlla, comença amb el ball dels dimonis i Sant Antoni que es fa a l'horabaixa del 16 de gener (malgrat caigui entre setmana) el ball es fa davant l’esplanada de l'Ajuntament; acte seguit es dóna peu a l'encesa dels foguerons amb un espectacular correfoc que fa prendre tot el poble de llum i color.

La majoria de carrers, fan el seus foguerons i esdevenen, un punt de trobada d'amics i familiars on la gent sopa de torrada de llonganissa i botifarró i espinagades, un bon glop de vi... i la ximbomba que sona.

I després del sopar, donam pas a la revetlla, un vespre amb festa a 3 places. distintes i per a tots els gusts; així doncs, a l’esplanada davant l'Ajuntament, trobareu el ball de bot, a la Plaça de la tercera edat, les orquestres i el ball de saló i a la Plaça de Sant Martí la festa que  es perllonga més, que és la festa del jovent.

El 17 de gener, Sant Antoni Abat,patró dels animalets i un referent dins el poble de Muro, conegut i projectat a tot Mallorca per les seves beneïdes.

 Aquestes festes un temps reflectien l'esperit d'una societat bàsicament agrària

Les Beneïdes de Sant Antoni, comencen a les 15,30h i sempre es celebren el 17, malgrat sigui entre setmana.

La festivitat comença amb una gran desfilada d'animals on no hi poden faltar les ovelles ni els cavalls.

Petits i grans es vesteixen de pagesos i pageses i porten els seus animalets a beneir; cans, moixos, canaris, caderneres, conills… i després de la benedicció dels animals, és dóna pas a la desfilada de carrosses; una desfilada que oscil·la a més d’ una dotzena de carrosses, distribuïdes en dues categories.

Categoria TRADICIONAL (temes agrícoles i ramaderes, de caire religiós,com per exemple estampes de la vida de sant Antoni; escenes tradicionals de Muro en particular i de Mallorca en general  i  la categoria LLIURE.

A les beneïdes es reparteixen més de 12.000 € repartits en 14 premis per categoria i un primer premi per categoria de 1.500 €.


Sa Rua

Durant el mes de FEBRER, Muro celebra les disfresses com a pas previ a la Quaresma, la festa de les disfresses, comença amb el Dijous Llarder, on els protagonistes són els més petits que gaudeixen de les disfresses amb els centres educatius.

El diumenge després del dijous Llarder, és SA RUA, una rua que d’uns anys ençà està agafant cada cop més força i amb major participació ciutadana.

SA RUA, és al capvespre, aproximadament damunt les 16h dóna la sortida des de la Plaça Major, passant pels carrers més cèntrics del poble i torna acabar a davant l’Ajuntament.

Durant els darrers dies, als forns de Muro, hi podreu veure ensaïmades de tallades ( de sobrassada i fruites confitades o carabassat) i a moltes cases es fa “greixonera de porc” un plat suculent i calòric alhora, signe evident que arriba la quaresma i el temps del bacallà i per tant la gent cuinava aquests plats.

El DIMECRES DE CENDRA, es dóna el ‘atsus’ a la quaresma que durarà fins el DIUMENGE DE RAMS, la quaresma, dura 40 dies que s’entenen per preparar la Pasqua.

 

Setmana Santa

Passats els  40 dies, arriba la Setmana Santa, que s’inicia amb el DIUMENGE DE RAMS;  en el que celebrem l’entrada de Jesús a Jerusalem, acompanyat dels deixebles i d'un gros estol de persones, que l'aclamen com el Fill de David que ha de venir. Els infants pugen als arbres, fan rams d'olivera i les brandaven en sentit victoriós, cridant ‘Visca!’. Els majors es lleven les capes i les posen en terra, tot encatifant el camí que havia de fer aquell que venia en nom del Senyor.

A Muro, el DIUMENGE DE RAMS, es celebra la processó del Ram i parteix des de l’Església del Convent, fins a l’Església de Sant Joan Baptista, pujant el carrer de Joan Carles I.

A Muro encara es  conserva la tradició de beneir  un ram d’olivera  o una  palma i aquesta després es penja a les finestres o balcons de ca seva i fins i tot un temps es duia al camp com a signe de la presència del Senyor que ha vingut a la nostra casa com a Salvador.

Encara són molts els balcons i finestres on durant tot l’any podreu observar aquest ram o Palma penjat, que es renova any rere any coincidint amb el DIUMENGE DE RAMS.

El Dijous Sant a la nit surt la processó formada per les Confraries de la Mare de Déu de la Soledat (o negres; Sant Joan Baptista o vermells, Sant Francesc d'Assís; Mare de Déu de Lluc; Crist del Gran Poder; Mare de Déu de l'Esperança; Via Crucis, Doloroses; Prohomonia de La Sang, tot i que a Muro, els confrares són coneguts com a “xinereus”, aquests “xinereus” reparteixen caramels i confits.

El Divendres Sant, en el temple parroquial es celebra la funció litúrgica on els cristians escolten solemnement la lectura de la Passió del Senyor; a les 21.30 hores es fa el davallament de Jesús i acte seguit novament surten les Confraries en processó. El Dissabte Sant, a la nit, l'església es va omplint de llum i cançó: Crist ha ressuscitat.

El dia de Pasqua el poble fel es congrega a la Plaça per veure un estol de focs i trons on tot el poble canta.

El diumenge de Pasqua es fa la darrera processó, coneguda com la PROCESSÓ DE L’ENCONTRE, el Bon Jesús i la Mare de Déu, fan l’encontre davant l’Ajuntament,  quan mare i fill es troben, la banda de música executa una determinada tonada i en acabar la Mare de Déu fa les tres capades al Bon Jesús, en senyal d’alegria.

Al dia següent, a Muro, es celebra la segona festa de Pasqua, més coneguda pels murers i mureres com SANT VICENÇ, un dia on les famílies i grups d’amics, van a l’Ermita de Sant Vicenç ubicada a uns 4 quilòmetres del poble.

A Muro, des de fa uns 20 anys és típic, anar a l’Ermita de Sant Vicenç a fer-hi una paella i la diada es complementa amb activitats per a totes les edats, des dels més petits que ballen amb Cucorba, a una ballada popular per a tothom.


 

 

Sant Francesc de Paula

El primer diumenge després de Pasqua, arriba la FIRA DE SANT FRANCESC, una fira dedicada a l'agricultura, l'artesania i la ramaderia.

Des de finals del segle XVIII els voltants del convent dels Mínims s'omplen aquests dies de festa i bulla. Altre temps, les fires permetien sortir de la rutina diària de la feina i,al mateix temps, els pagesos aprofitaven per comprar productes que normalment no tenien a l'abast. Avui les coses han canviat ferm i les fires com aquesta nostra de Muro, han de cercar, mantenint la tradició, noves i variades ofertes. Des de fa uns anys, el claustre del Convent s'ha convertit en l'epicentre expositiu d'un ample ventall de productes i mostres d'artesania.

Dins el programa de la fira, el dissabte vespre podeu gaudir de la tradicional baixada del conill, al pal ensabonat.

 

Festes patronals de Sant Joan

Arriba el mes de JUNY i amb l'olor característica dels til·lers de la Plaça, Muro, comença a preparar les FESTES PATRONALS DE SANT JOAN , unes festes on la participació de la ciutadania, és l'aspecte més important a destacar.

Les festes es solen perllongar quinze dies i finalitzen el 24 de juny, dia de Sant Joan, amb un gran castell de focs artificials al Passeig de Sa Riba.
Dins la programació de les FESTES PATRONALS DE SANT JOAN, destaquen les nombroses activitats esportives i culturals que s'hi duen a terme així com les revetlles, on destaquen el sopar a la fresca i la tradicional revetlla de les 40 voltes, una prova de resistència que consisteix en donar 40 voltes a la Plaça Major. 

 

Corregudes del Cós de Sant Jaume

Durant el mes de JULIOL , arriben les corregudes del Cós de Sant Jaume, una cita on els cavallistes i els infants són els principals protagonistes.
Dites corregudes d'Es Cós, es fan el diumenge més proper al dia de Sant Jaume (25 de juliol), a les 12 del matí comencen les corregudes de joies pels més petits, i després és el torn de les corregudes de cavalls, en totes les seves categories.

 

Fira Nocturna

Arriba l'AGOST, i el primer cap de setmana d'agost, l'activitat festiva de Muro, es trasllada a Platges de Muro, el nucli costaner, també celebra les seves festes i des de l'any 2008, el darrer cap de setmana de juliol o el primer de setmana d'agost que acaben el diumenge vespre amb un espectacular castell de focs artificials a l’entrada de s´oberta, la sortida del Gran canal de s´albufera. Durant les festes al voltants del edifici municipal de la Platja de Muro, s´acull la FIRA NOCTURNA, una fira nocturna plena de paradetes d’artesania i productes gastronòmics típics de Mallorca i en la que darrerament es fa una trobada internacional de batucades.

Una setmana després de la FIRA NOCTURNA, arriben les festes de Sa Caseta des Capellans, l'altre nucli costaner que té Muro, un lloc molt particular, on nombroses famílies mureres estiuegen durant els mesos de juliol i agost.

De les festes destaquen el multitudinari sopar a la fresca que es fa el divendres de festes i el repartiment d'ensaïmades i les corregudes de joies que es fan el diumenge matí.

 

 

Fira de Tardor

Amb la caiguda de les primeres fulles a la tardor, arriba la FIRA DE TARDOR,  una fira que coincideix amb el segon diumenge de NOVEMBRE.
Des del 2007 la fira de tardor s'ha tematitzat amb la CARABASSA, fruit de tardor molt identificatiu del poble de Muro.
Les activitats comencen el divendres amb una varietat d’ actes culturals i gastronòmics amb una ruta amb mini – tren per degustar els pinxos fets amb carabassa per diferents bars del poble. El dissabte horabaixa té lloc el tast de vi al Claustre del Convent . Per altra banda, davant l’ ajuntament els més petits gaudeixen de l’ actuació CUCORBA i seguidament es celebra la processó i el concurs de les llanternes fetes amb carabassa i el correfoc dels DIMONIS DE SA PEDRERA.

Els carrers de Muro, s'omplen de paradetes i la gent aprofita per a comprar el torró de Nadal i antigament, la gent comprava els estris per a les matances, com eren les espècies i el prebàs vermell o els ganivets al trinxater, que aquest encara avui surt a vendre el dia de fira.
Un altre esdeveniment característic de la FIRA DE TARDOR que no us podeu perdre és el Concurs de Carabasses, a la carabassa més feixuga, amb dues modalitats de premis per carabasses autòctones i de forasteres, que es fa des del 2007.

Cal destacar el pes de les carabasses més feixugues i guanyadores del concurs dels darrers anys: 140 kg amb la modalitat de carabassa autòctona i 334kg amb la modalitat de carabassa no autòctona.

Mercats

Muro, acull cada diumenge matí el mercat setmanal on hi podreu trobar fruita, verdura, èstris domèstics, roba, calçat, bacallà, olives...

 

Altres Mercats

A la Platja de Muro, a la zona peatonal de la avinguda del mar, just devora la parada de taxis i durant tota la temporada estiuenca, de mitjans mes de maig i fins a mitjans del mes d’octubre, tots els dies , de dilluns a diumenge i entre les 19 i les 23h. hi trobareu una marcat turístic de mercat caràcter artesanal.

 

  • © 2016 Ajuntament de Muro. Reservats tots els drets.
  • Adreça: Plaça Comte d'Empúries, 1 07440 Muro
  • CIF: P0703900A
  • Telèfon: 971860036