Homenatge a Miquel Tortell i Simó (Muro, 1802 - Palma, 1868)
Ahir, 29 d’abril de 2018, el poble de Muro es va vestir de festa per celebrar el 150 Aniversari de la defunció d'un dels seus fills pròdigs: el prevere, compositor i organista Miquel Tortell i Simó.
El batle de Muro, Martí Fornés; el Regidor de Cultura, Miquel Porquer; i l'equip de govern al complet van estar presents a tots els actes d'homenatge acuradament organitzats al llarg de la jornada d'ahir.

Destacar, també, la gran rebuda, participació, suport i compromís mostrat pel poble murer a una jornada tan especial i destacable com aquesta.

L’homenatge va començar a les 10.20 h. amb la recepció d'autoritats davant l'Ajuntament per anar a continuació cap a la casa natal del músic.

Seguidament, a les 10.40 h, els assistents, acompanyats dels xeremiers Es Reguinyol, es vàren dirigir cap a l'Església Parroquial on, a les 11 h. es va celebrar una missa solemne presidida pel Bisbe de Mallorca, Monsenyor Sebastià Taltavull i Anglada, acompanyat per l’organista Joana Ordinas i Ferriol i els cants litúrgics a càrrec de la Coral Miquel Tortell, dirigida per Guillem Grimalt.

A més, els assistents vàren poder gaudir del Ball de l'Oferta realitzat pels membres de Revetla d'Algebelí.

Tot seguit, al Sagrat de l'església es va dur a terme un dels moments més esperats de la jornada: l’acte de inauguració del Monument Homenatge a Miquel Tortell. L’obra, realitzada per l’artista Rafel Moreno Brunet, és un impressionant bust de metall amb base de pedra, de 2 metres d’alçada.

Com a colofó de la jornada, l'Església Parroquial de Sant Joan Baptista va comptar amb el privilegi d'acollir el Concert de Clausura del XV Festival de Música Miquel Tortell. Tant el públic assistent com les autoritats convidades van poder gaudir d’un excepcional concert a càrreg del prestigiós organista Arnau Reynés i Florit acompanyat de la Banda de Música Jove de Muro.


Miquel Tortell i Simó (Muro, 23 de novembre de 1802 - Palma, 11 de gener de 1868) va ser un compositor, organista i sacerdot mallorquí molt important del segle XIX. La seva obra destaca per tenir un ampli repertori de composicions musicals religioses, tant teclísticas com vocals.

Fill de Francisco Tortell i Rubí i Joana Anna Simó i Noceres. Tortell va tenir dos germans: Santiago i Catalina. Des de molt petit va rebre influències cap a la música, del seu pare –que era guitarrista–, qui li va ensenyar a tocar el guitarró, i del seu germà, que tocava el violí.

L'11 de gener de 1868, Tortell morí d'un atac de pulmonia. El seu cos jeu al cementiri de Muro. A les esferes musicals es conegut com el gran organista de Mallorca.
Bookmark and Share
  • © 2016 Ajuntament de Muro. Reservats tots els drets.
  • Adreça: Plaça Comte d'Empúries, 1 07440 Muro
  • CIF: P0703900A
  • Telèfon: 971860036